موقعیت جغرافیایی و جمعیت

دهستان پیرسهراب از توابع بخش مرکزی شهرستان چابهار در حد فاصل ۱۰۰ کیلومتری شمال این شهرستان قرار دارد. در واقع مرز بین شهرستان قصرقند و چابهار را تعیین می‌کند. دشتیاری بیش از ۲۰۰۰ کیلومتر با پایتخت فاصله دارد.

آموزش و پرورش دشتیاری، سه بخش و پنج دهستان را با ۱۳۸۱۸۰ نفر جمعیت (سرشماری ۱۳۹۵) پوشش می‌دهد.

همچنین بر اساس آخرین سرشماری، جمعیت دهستان پیرسهراب ۲۴۰۰۰ نفر است که در ۱۰۶ نقطه روستایی زندگی می‌کنند.

 

منابع و امکانات

پیرسهراب تنها دهستان شهرستان چابهار است که هم از موقعیت کوهستانی بهره‌مند است و هم دشت‌های حاصل‌خیز دارد.

اما به دلیل کمبود منابع آبی و زمین‌های کشاورزی، روستا دیگر جایی برای کسب درآمد همه مردم نیست و اکثر روستاییان، کارگری در شهرستان های اطراف را ترجیح می دهند. با این حال سد زیردان در حد فاصل ۳۵ کیلومتری این دهستان شرایط کار را در چند سال اخیر فراهم کرده است اما متاسفانه به دلیل عدم پیشرفت در انتقال آب پایین دست، در بعضی روستاها حتی آب آشامیدنی هم  وجود ندارد.

دهستان پیرسهراب با وجود داشتن موقعیت استراتژیک در منطقه، هنوز از کمبود امکانات اولیه در اکثر روستاهایش رنج می‌برد. از جمله :

-  عدم وجود جاده آسفالت در بیشتر روستاها

- نبود آب آشامیدنی دربرخی روستاها

- عدم دسترسی به اینترنت

-کمبود امکانات درمانی و زایشگاه

- نبود سالن ورزشی و امکانات تفریحی برای جوانان

وضعیت آموزشی

بر اساس آمار موجود از نظر شاخص های آموزشی به‌ ویژه میانگین سرانه آموزشی، استان سیستان و بلوچستان با 2.33 مترمربع به عنوان پهناورترین استان کشور با حدود بیش از ۵۵۰۰۰۰ دانش آموز در پایین ترین رده کشور قرار دارد. (ایرنا)

هیچ کس نمی‌تواند باور کند که شهرستان چابهار - با توجه به جایگاه ویژه و راهبردی‌اش در حوزه‌های مختلف به ویژه نقش تاثیرگذاری اقتصادی آن- از نظر شاخص‌های توسعه‌ای  علی الخصوص آموزشی، در پایین‌ترین رتبه شهرستان‌های کشور قرار گرفته است. این شهرستان در محروم‌ترین استان کشور است و در بین ۱۹ شهرستان استان نیز متاسفانه در رتبه‌های آخر قرار دارد. (ایرنا)

براساس آخرین آمار اداره کل نوسازی استان سیستان و بلوچستان، سرانه آموزشی به ازای هر دانش‌آموز در شهرستان چابهار 2.33 مترمربع است ( حدود یک متر پایین تر از میانگین استان سیستان و بلوچستان ) و این در حالی است که در این آمار فضای مدارس خشت و گلی و ۲۰۴ مدرسه فرسوده و تخریبی و ۲۴۸ مدرسه نیازمند مقاوم سازی نیز لحاظ شده است که اگر تعداد فضاهای تخریبی را از سرجمع آمار کسر کنیم آنگاه بدون تردید شهرستان چابهار در آخرین رتبه کشوری از نظر سرانه آموزشی قرار خواهد گرفت. (ایرنا)

آموزش و پرورش دشتیاری شامل دهستان پیرسهراب، بخش پلان، نگور، بخش دشتیاری، نوبندیان و سند میرثوبان است که جمعیت آن ۱۴۵۰۰۰ نفر است که پایین ترین شاخص های کمی و کیفی آموزشی را داراست.

در این منطقه  ۳۴۵ کد مدرسه وجود دارد و ۳۳۰۰۰ دانش آموز ابتدایی تا پیش دانشگاهی در آنجا تحصیل می‌کنند و...

در منطقه دشتیاری سرانه فضای فیزیکی آموزشی 1 متر مربع به ازای هر دانش آموز است. (میانگین ایران ۵ متر و دنیا ۸ متر است) که ۳۰۰۰  دانش آموز روی زمین درس می خوانند و نرخ ترک تحصیل در منطقه ۶۰ درصد و همچنین نرخ باسوادی ۵۰ درصد است.

برخی از دلایل ترک تحصیل دانش آموزان :

۱ عدم وجود انگیزه

۲ نداشتن هدف

۳ کمبود امکانات ( مدارس نوساز، سیستم سرمایشی، آب سرد کن، امکانات ورزشی، آزمایشگاه، کتابخانه و ... )

۴ کمبود دبیر تخصصی و مشاور تحصیلی در مدارس

۵  فقر فرهنگی والدین (اکثر والدین بی سواد هستند)

۶ عدم وجود سرویس برای جابه‌جایی دانش آموزان که به مرکز دهستان می آیند به فاصله ۱۰ تا ۳۰ کیلومتر

برخی از مهم ترین مشکلات فرهنگی منطقه :

۱ صفربودن سرانه ی مطالعه در میان اهالی حتی میان دانش آموزان

۲ نداشتن نیروهای متخصص کافی در عرصه‌های گوناگون از جمله بدنه‌ی آموزشی منطقه؛ به طوری که گاهی یک معلم چندین درس را تدریس می کند بی آن که در آن‌ها تخصصی داشته باشد.

۳ نداشتن الگوی مناسب موفق و عینی برای شکل دهی و جهت دهی افکار و رفتار

۴ ضعف دانش و بینش که اغلب ریشه در  بیکاری و بسته  بودن محیط  زندگی و ارتباط محدود با مناطق پیرامونی دارد

پایش آماری تحلیلی دهستان پیرسهراب

پس از برگزاری ۲ دوره اردو های جهادی در دهستان پیرسهراب دشتیاری و با جمع بندی گزارشات و تحلیل های دانشجویان و اساتید هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی، پایش جامع دهستان، با در نظر گرفتن و بررسی پنج عامل ۱.دانش  آموزان ۲.معلمین ۳.والدین ۴.معتمدین، افراد برجسته و مسئولین محلی و ۵. زیرساخت های علمی فرهنگی، انجام شده که در این پایش از چهار نوع فرم شناسایی کمک گرفته شده است:

 

الف. فرم شناسایی روستا: شامل شاخص هایی چون مشخصات اصلی(نام روستا، تعداد خانوار و...)، وضعیت اشتغال در روستا (شغل های اصلی روستاییان، نرخ بیکاری و...)، زیرساخت های روستا (وضعیت سواد، ظرفیت های بالقوه و بالفعل روستا)

ب. فرم شناسایی افراد برجسته و تحصیل کرده هر روستا: شامل شاخص هایی چون نام و سطح تحصیلات، شغل و آدرس محل سکونت و...

ج. فرم شناسایی معلمین روستا : شامل شاخص هایی چون نام و مشخصات فردی و تحصیلی، میزان درآمد و...

د. فرم شناسایی مدارس: حاوی شاخص هایی از قبیل: مشخصات مدرسه، مشخصات کلاس ها (وضعیت موجود و مطلوب)، تعداد دانش آموزان، وضعیت زیرساختی مدرسه (کتابخانه، کلاس هوشمند، آزمایشگاه و...)

در نتیجه این پایش موارد ذیل به عنوان چالش های توسعه ی وضعیت آموزش منطقه ی دشتیاری شناسایی شد:

-کمبود جدی فضاهای آموزشی در تمامی مقاطع )استفاده از فضاهای تخریبی، کپری، بلوکی(

-کمبود جدی نیروی فرهنگی آموزش دیده )استفاده از نیروهای خرید خدمات، حق التدرسی، نهضت سوادآموزی(

-عدم نظارت بر روند فعالیت موسسات خرید خدمات آموزشی

-پایین بودن سطح عمومی سواد جامعه

-اشتغال دانش آموزان به شغل های کاذب

-ترک تحصیل به خصوص در میان دختران به  دلایلی چون فقر فرهنگی، عدم وجود مدارس مناسب به خصوص شبانه روزی، عدم وجود سرویس دانش آموزی؛ کمبود جدی معلمین خانم در مدارس دخترانه، ازدواج زودهنگام و …